• Bekend om onze grote voorraden
  • Snel en veilig geleverd
  • Altijd de juiste kwaliteit en prijsverhouding

Waarvoor dient een hulpkoppeling?

De hulpkoppeling is ervoor om een staalkabel te verbinden tussen een rijdende auto en de aanhangwagen. Het dient ervoor om ernstige ongelukken te voorkomen zodra de koppeling van de trekhaak losschiet. Een hulpkoppeling bestaat uit 2 gedeeltes. Allereerst het gedeelte wat aan de auto bevestigt is, bijvoorbeeld met een veer of zonder veer. Het andere gedeelte wordt aan de dissel van de aanhangwagen bevestigt en de staalkabel kan aan de hulpkoppeling van de auto verbonden worden als er met de aanhanger gereden wordt. Dit laatste gedeelte kan ook aangeschaft worden met een stekkerhouder, zodat de stekker netjes opgeborgen kan worden zodra de aanhanger geparkeerd staat. 

Wat is een breekkabel?

Je wil er natuurlijk niet aan denken, maar toch kan het gebeuren dat de aanhanger losschiet van de trekhaak. Op het moment dat dat gebeurt, zorgt de breekkabel ervoor dat het remsysteem van de aanhanger aangetrokken wordt en zelfstandig tot stilstand komt. De losbreekkabel zal vervolgens, door de kracht van de auto, breken. De breekkabels zijn beschikbaar in de kleuren zwart en rood, maar is bij beide breekkabels de kwaliteit hetzelfde. Het enige verschil is dat de breekkabels beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen, namelijk met een ring, gaffel of karabijnhaak. Zodra de breekkabel past op het remsysteem is het niet van belang voor welke versie wordt gekozen, ze hebben namelijk allemaal hetzelfde doel: veiligheid op de weg!

Breekkabel aan de aanhanger monteren

De breekkabel wordt aan 2 kanten gemonteerd: aan de trekhaak van de auto, en aan het remsysteem van de aanhangwagen of caravan. Bij het bevestigen van de kabel is het belangrijk dat deze niet enkel als losse lus om de kogel van de trekhaak gehangen wordt, maar ook wordt vastgemaakt aan een vast onderdeel van de auto. Dit kan bijvoorbeeld door de kabel met een stevige karabijnhaak te bevestigen aan het oog in de trekhaak of aan de neuswielklem. Op deze manier wordt voorkomen dat de kabel los raakt van de trekhaak.

Veiligheid

Door gebruik te maken van zowel de hulpkoppeling als de breekkabel wordt de kans op een ernstig ongeluk vermindert. Beide hulpmiddelen zorgen er namelijk voor dat de aanhangwagen niet blijft doorrijden zodra deze losschiet van de auto. Voornamelijk voor overige weggebruikers is dit extra veiligheid die hierdoor gewaarborgd wordt en voor de bestuurder wordt er wellicht een hoop schade voorkomen. Kortom kan de aanschaf van dit goedkope artikel een hoop (financiële) ellende voorkomen. 

Vragen? Neem contact met ons op.

Heb je een vraag over ons aanbod of wil je bijvoorbeeld zakelijk, in grote oplage, bestellen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.